info@sonjaschmitz.com       

  • English
  • Deutsch
  • Bosanski

O MENI

Sonja Schmitz, djevojačko Tešić, rođena je u Tuzli, 17.06.1986. godine. Vrlo rano počinje pokazivati interes i talenat za muziku, te već sa pet godina upisuje osnovnu muzičku školu u Tuzli i počinje svirati klavir. Tokom osnovne muzičke škole Sonja odlazi na niz internacionalnih i državnih takmičenja za klavir, te između ostalog osvaja treću i četvrtu nagradu u Italiji – Stressa, treću nagradu u Sloveniji – Maribor, dvije druge nagrade u Italiji- Pianelu, itd…
Nakon završene osnovne muzičke škole Sonja upisuje instrumentalni odsjek za klavir u Srednjoj Muzičkoj školi „Čestimir Mirko Dušek“ u Tuzli, te uporedo upisuje i Gimnaziju „Meša Selimović“. Nakon srednje škole Sonja upisuje Rochester Institute of Technology gdje 2008-me godine stiče diplomu „BSc. of Science in Service Management“, sa specijalizacijom za ljudske resurse. Tokom studija Sonja se nastavlja baviti muzikom, te uporedo sa redovnim studijem, počinje pjevati jazz i komponovat vlastite pjesme.

Po povratku u Bosnu i Hercegovinu, 2010-te godine Sonja izdaje i svoja prva tri kantautorska singla „Poslije tebe“, „Na tuđem jastuku“ i „Snaga“.

2013-te godine Sonja se seli u Kassel, Njemačku, gdje formira duo „True Colors“ – gitara i glas, sa kojim je izvodila obrade poznatih pop i jazz numera, ali nastavlja i dalje pisati svoje autorske pjesme.
2017-te godine Sonja osniva sa svojim partnerom firmu „Schmitzi Productions“ u Kehlu, Njemačka, pod kojom izdaje i svoje nove kantautorske pjesme na njemačkom tržištu: „On the Right Side“, „Destiny“, „Life Keeps Going“, „Thank You Germany“, te parodiju „the Workers Song – Medifuck“ koja je izazvala veliku pozornost javnosti i kontroverze, obzirom da Sonja ovom pjesmom daje kritiku na način na koji se savremeni manageri ophode prema radnicima – uposlenicima, a posebno prema uopštenim stereotipima i sexualiziranju žena na radnim mjestima.

Pjesma “Broken” je uslijedila 2019. godine u saradnji sa švedskom producentskom kućom Tempo Digital. Iste godine Sonja je osnovala svoj vlastiti muzički studio i objavila pjesmu „Fire“, prvu pjesmu iz vlastite produkcije. “Fire” je samo na YouTube dosegao preko milion pregleda.

Tokom pandemije Covid-19 ove i prošle godine, tokom lock downa, Sonja je završila svoj prvi autorski album. Zajedno sa muzičkim producentom STENIK stvorila je čitav album, a da se njih dvoje nikada nisu ni susreli. Album ima dva dijela – “Dive In Deep” i “Gilded Butterflies”. Prva pjesma sa albuma, koja je trenutno objavljena je “No More Corona”.