info@sonjaschmitz.com       

  • English
  • Deutsch
  • Bosanski

Sonja Schmitz: Pjesma o slobodi iz izolacije

Kontraverzna njemačka pjevačica bosanskog porijekla Sonja Schmitz trenutno se nalazi u izolaciji zbog korona virusa. U sopstvenoj borbi sa okolnostima odlučila je da kući uživo snimi pjesmu „Free“, te pošalje poruka za sve koji se trenutno kao i ona nalaze u izolaciji.

“Ovo je pjesma za sve one koji se trenutno kao i ja nalaze u izolaciji. Ovo je takođe pjesma za sve naše heroje koji se i dalje neumorno bore za daljnje funkcionisanje društva. 

“Juče sam trebala snimiti u Sarajevu novi spot za originalnu verziju ove pjesme. Nažalost radi situacije sa Coronom sve je otkazano.”

“Nikada nisam dozvoljavala da životne okolnosti određuju šta mogu, a šta ne mogu da uradim. Tako da sam ipak odlučila napraviti kućnu uživo verziju ove pjesme, pjesme o slobodi. Prava sloboda je stanje naše duše i misli.”

„Ostanite mi uvijek zdravi i slobodni, poručila je Sonja Schmitz“.

Sonja Schmitz je postala poznata svjetskoj javnosti kada je podigla buru u javnosti i medijima sa objavom pjesme  „The Workers Song – Medifuck“ i video spotom koji prati istu. Pjesma kritikuje način na koji se savremeni menadžeri ophode prema radnicima – uposlenicima, a posebno prema uopštenim stereotipima i seksualiziranju žena na radnim mjestima. Sa ovom pjesmom je završila i na njemačkim sudovima, ali na kraju presuda je bila u njenu korist.

Zatim je snimila pjesmu ‘’Broken’’ koja je zbog eksplicitnosti spota cenzurisana od strane digitalnih divova Google, Facebook, Instagram i drugih.

Sa pjesmom “Fire” koja ima milionske preglede prvi put potpisuje gotovo apsolutni autorski rad.

Sa najnovijom pjesmom „Free“ pomjera vlastite muzičke granice. Spot za pjesmu se trebao snimati na današnji dan u Sarajevu, ali zbog pandemije virusa snimanje je odgođeno do daljnjeg.

Pjesma se može poslušati na svim svjetskim muzičkim digitalnim servisima.

YouTube link pjesme: https://youtu.be/787o5R2tJx4

 

 

Press “Schmitzi Production”